Elektrikli araç devi Tesla, perşembe günü şaşırtıcı bir şekilde hisse değerinde %12’lik üzücü bir düşüşe tanık oldu ve bu da piyasa değerinde 80 milyar dolarlık şaşırtıcı bir kayıpla sonuçlandı. Bu ani düşüş, Tesla’nın elektrikli otomobil satışlarındaki büyümedeki yavaşlama ve Çinli rakiplerin oluşturduğu baş döndürücü tehdit hakkında ciddi bir uyarı yayınlamasından yalnızca birkaç saat sonra geldi.
Bu çalkantılı gün, Tesla’nın 21 aydaki en şiddetli hisse senedi gerilemesi oldu ve Aralık 2022’den bu yana en düşük hisse senedi kapanış fiyatına ulaştı. 2024’ün başından bu yana şirketin piyasa değeri, 210 milyar dolarlık göz yaşartıcı bir düşüş göstererek yatırımcılar arasında endişelere yol açtı. Dünyanın en değerli otomobil üreticisi Tesla, Çarşamba günkü önemli kazanç sunumunda, önümüzdeki yıl için satış büyümesinin önceki beklentilerin önemli ölçüde altında kalabileceğini itiraf etti.
Yavaşlama, merakla beklenen ve daha uygun fiyatlı bir model olması beklenen “yeni nesil” araçların devam eden geliştirilmesine bağlanıyor. Tesla’nın son çeyrekteki mali performansı da yatırımcıların cesaretini kırdı. Hisse başına düzeltilmiş kazanç, önceki yıla göre %40 oranında ciddi bir düşüş gösterdi. Ayrıca, gelir %3 artışla 25 milyar dolar eşiğini geçmesine rağmen piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı.
Benzeri görülmemiş bir trendle Tesla’nın üst üste ikinci çeyreğe ilişkin kazanç raporu, analistlerin beklentilerini karşılayamadı ve bu, 2021’in başından bu yana tahminleri aşan önceki serisiyle keskin bir tezat oluşturuyor. Şirketin hisseleri, 2023 boyunca değerini iki katına çıkardı. 2024’e zayıf bir başlangıç yaptı ve Çarşamba günkü kazanç raporu öncesinde %16 oranında düşüş yaşadı.
Perşembe günkü bu önemli bir günlük stok düşüşü, Tesla’nın salgının neden olduğu kalıcı tedarik zinciri kesintileriyle boğuştuğu Nisan 2022’yi hatırlattı. O dönemde şirket, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle Şangay fabrikasını geçici olarak kapatmıştı. Tesla’nın dördüncü çeyrek kazanç raporu, kârları ve marjları üzerinde önemli bir baskı olduğunu ortaya çıkardı.
Şirketin faaliyet marjı, 2023’ün sonunda üretime başlayan Cybertruck pikapıyla ilgili artan üretim maliyetleri nedeniyle 2022’nin aynı dönemine kıyasla neredeyse yarı yarıya düşerek %8,2’ye düştü. Wedbush’tan pazar analisti Dan Ives, Tesla’nın bu kararıyla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi. Kazanç çağrısı, şirketin azalan marjlarıyla ilgili önemli yanıtların bulunmadığını öne sürüyor. Yatırımcıların fiyatlandırma stratejileri, marj yapıları ve talep dalgalanmaları konusunda daha fazla şeffaflık beklediklerini belirtti.
Tesla’nın geçen yıl devam eden fiyat indirimleri, Çinli rakipleriyle artan rekabetle karşı karşıya olduğundan satışları artırmayı amaçlıyordu. Geçen yıl Çin’in BYD’si Tesla’yı geride bırakarak satışlarda ilk kez Amerikalı otomobil üreticisini geride bıraktı. Elon Musk, Çinli otomobil üreticilerinin hünerlerini kabul ederek onların “dünyanın en rekabetçi otomobil şirketleri” olduklarını belirtti ve potansiyel küresel başarılarını öngördü.
BYD de dahil olmak üzere Çinli otomobil üreticilerinin artan rekabeti, Avrupalı yetkililer tarafından anti-damping soruşturması başlatılmasına yol açtı. “Damping”, malların gerçek maliyetinin altında ihraç edilmesi anlamına geldiğinden, bu soruşturma Çin’den otomobil ithalatında daha yüksek gümrük vergileriyle sonuçlanabilir. Son zamanlardaki aksaklıklara rağmen bazı analistler Tesla’nın geleceği konusunda temkinli bir iyimserlik sürdürüyor.
CFRA Research’te kıdemli hisse senedi analisti Garrett Nelson , önümüzdeki yıllarda daha uygun fiyatlı bir Tesla modelinin piyasaya sürülmesinin şirketin hisseleri için çok ihtiyaç duyulan bir katalizör görevi görebileceğine inanıyor. Quilter Cheviot’ta teknoloji analisti olan Ben Barringer , daha elverişli bir ekonomik ortam öngördüğü için olumlu bir gelişme görüyor. Tüketiciler araç alımlarını bu koşullar altında finanse etme eğiliminde olduğundan, faiz oranlarının düşürülmesi Tesla’ya ve daha geniş anlamda otomotiv sektörüne destek sağlayabilir.